На Одещині у приватному комплексі утримують рідкісного пелікана

1 червня фахівці Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу спільно з екологами міста Одеси виїхали до селища Сергіївка, яке розташовано в Одеській області, з метою перевірки інформацію про те, що на території приватного оздоровчого комплексу мешкає червонокнижний пелікан.

Як з’ясувалося, дійсно, на території одного з курортів в Сергіївці проживає самка пелікана, їй приблизно 5 років, в неї немає частини крила, тому літати вона не може. Але загалом птах в гарному стані та навіть має шлюбний наряд. Пелікан в тому віці і стані, коли може мати пташенят, однак ізольований – як від дикої природи, так і від інших пеліканів.

Це червонокнижний вид птахів, надбання України. Вони гніздяться виключно в Чорноморському біосферному заповіднику, біля Голої пристані, та в Національному парку «Тузлівські лимани». Зазвичай пелікани живуть біля озер та річок, бо потребують місцевості зі значною рослинністю. Утім на території комплексу таких умов немає. Через травмованість птах потребує постійного спеціалізованого догляду – або в Національному парку, або в зоопарку. Крім того, взимку пелікана закривають у вольєрі, що теж неприпустимо.

Для утримання червонокнижного птаха у неволі потрібно мати дозвіл від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Господаря оздоровчого комплексу на місці не було, тому невідомо, чи є такий документ.

Найближчим часом фахівці Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу з’ясують питання наявності дозвільних документів та приймуть відповідне рішення щодо подальшого перебування птаха.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці