Визначено проблемні питання виконання природоохоронного законодавства в новостворених ТГ

Сьогодні відбулась зустріч начальника Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу Віталія Караулова та першого заступника начальника Владислава Мартиченка з головою Миколаївської обласної державної адміністрації Віталієм Кімом та першим заступником голови облдержадміністрації Георгієм Решетіловим.

Метою зустрічі було визначення проблемних питань виконання природоохоронного законодавства в новостворених  територіальних громадах Миколаївської області.

Насамперед це утворення несанкціонованих сміттєзвалищ. За даними Інтерактивної мапи сміттєзвалищ, з початку 2021 року зареєстровано 38 звернень громадян з питання незаконних сміттєзвалищ саме на територіях, які належать ТГ.  Результати перевірок, проведеними екологічною інспекцією, свідчать про непоодинокі факти самовільного водокористування та порушення умов дозволів на спеціальне водокористування.

Окремим питанням є факти недопуску фахівців Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу до проведення перевірок. З початку року з причини недопуску не проведені планові перевірки Бузької сільської ради  Вознесенського району та Веселинівської селищної ради Веселинівського району.

Законодавчо визначено, що охорона довкілля – це система заходів щодо раціонального використання природних ресурсів, збереження особливо цінних та унікальних природних комплексів і забезпечення екологічної безпеки. Повноваження щодо охорони навколишнього природного середовища покладаються на органи місцевого самоврядування Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону навколишнього природного середовища», Земельним Кодексом України, Кодексом України про надра, Водним Кодексом України, Лісовим кодексом України та ще низкою нормативно-правових актів.

Проблема захисту довкілля є комплексною, тому вона потребує координації зусиль всіх суб’єктів територіальної громади, активної їх участі у цій важливій справі з метою забезпечення екологічної безпеки.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці