Одним з проблемних питань, які стоять перед територіальними громадами, є утворення несанкціонованих сміттєзвалищ

Загалом, за даними Інтерактивної мапи сміттєзвалищ, з початку 2021 року зареєстровано 73 звернення громадян з питання незаконних сміттєзвалищ на території Миколаївської та Одеської областей. 

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу регулярно проводить заходи державного нагляду (контролю) з даного питання.

Так, 11 червня фахівцями інспекції встановлено факт утворення несанкціонованого сміттєзвалища побутових, будівельних та промислових відходів на землях Фонтанської територіальної громади, за межами села Олександрівка. Встановлено також факт спалювання відходів у деяких місцях звалища, що привело до забруднення земель площею 1086 квадратних метрів. Такі дії є порушенням статті 91 Земельного кодексу України,  а також статей 35,46 Закону України «Про охорону земель».          

За вказаним фактом щодо посадової особи Фонтанської територіальної громади складено протокол про адміністративне правопорушення за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель).

Фахівцями інспекції також відібрані проби ґрунту та розраховано шкоду, завдану довкіллю, у сумі 2 708 839,67 гривень.

Даний факт непоодинокий у Фонтанський територіальній громаді. Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища вже надавали вимогу щодо ліквідації іншого несанкціонованого сміттєзвалища побутових відходів на території Олександрівського старостинського округу, яку не було виконано. За даним фактом складено протокол про адміністративне правопорушення за статтею 1885 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Невиконання законних розпоряджень чи приписів посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища).

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу нагадує, що повноваження щодо охорони навколишнього природного середовища покладаються на органи місцевого самоврядування Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону навколишнього природного середовища» та ще низкою нормативно-правових актів.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці