Будівництво доріг потребує проведення оцінки впливу на довкілля

 Останнім часом на адресу Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу надходять скарги громадян на підприємства, які порушують вимоги природоохоронного законодавства внаслідок господарської діяльності, яка пов’язана з будівництвом чи реконструкцією автомобільних шляхів.

Будівництво автомобільних доріг відноситься до видів діяльності, що становлять підвищену екологічну небезпеку для навколишнього середовища. В статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» виділені види діяльності, котрі підпадають під обов’язкове проведення процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД), а саме: будівництво, розширення чи реконструкція:

-       автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення, що мають чотири або більше смуг руху (а також, в разі розширення чи реконструкції до чотирьох смуг), за умови їхньої протяжності від 10 км та більше;

-       автомагістралей;

-       автомобільних доріг першої категорії.

Вищезазначені види діяльності належать до першої категорії видів діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля.

Автомобільна дорога розглядається як об’єкт, що виконує функцію з перевезень та впливає на довкілля під час будівництва та руху автотранспорту. При будівництві автодоріг порушується ґрунт для прокладання самої дороги та для розміщення тимчасових/постійних споруд та будівельної техніки. Якщо агрохімічні дослідження свідчать про наявність родючого шару ґрунту на земельній ділянці, де планується будівництво автодороги, то його необхідно зняти та перенести у спеціально відведене місце для зберігання. Порушені землі від будівельних робіт зазнають значного впливу від запилення, порушення ґрунтових чи підземних вод. Після завершення будівельних робіт автодорогою рухатимуться транспортні засоби, які будуть джерелом забруднення атмосферного повітря.

В разі будівництва шляхопроводу через водний об’єкт, вплив поширюється на водойму та на гідро біонтів, через що, необхідно проводити додаткові дослідження впливу на іхтіофауну водного об’єкту.

Заходом відповідальності за відсутність висновку з ОВД є припинення діяльності підприємств, застосовується у випадку провадження планованої діяльності, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, без здійснення такої оцінки та отримання рішення про провадження планованої діяльності або систематичні порушення у сфері оцінки впливу на довкілля, що не можуть бути усунені з технічних, економічних чи інших причин.

Відповідно до Закону про ОВД, рішення про тимчасову заборону (зупинення) або припинення діяльності підприємств у разі порушення ними законодавства про оцінку впливу на довкілля приймається виключно судом за позовом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, його територіальних органів або за позовом інших осіб, права та інтереси яких порушено.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці