Проблеми Чорного моря потребують підвищеної уваги

На минулому тижні засоби масової інформації розповсюдили новину щодо поширення товстого шару слизоподібної речовини уздовж побережжя Мармурового моря неподалік від Стамбулу.

Морський слиз - природне явище, яке відбувається, коли фітопланктон надмірно розростається через високу температуру і забруднення води. Нинішнє поширення слизу в Мармуровому морі стало наймасштабнішим в історії. Оскільки морська поверхня покрита слизом, від відсутності кисню масово гине риба і інші представники морського світу.

За думкою фахівців, це явище пов’язано зі зливом каналізації у море за умови  зростаючої температури води. Не виключають вони також можливість поширення морського слизу на акваторію Чорного моря.

На даний час економічний розвиток і виснажливе природокористування призвели до значного екологічного навантаження на екосистему Чорного моря. Мікробіологічне забруднення прибережних вод стоками комунальних підприємств, використання природних морських ресурсів в обсягах, що перевищують їх потенціал, застосування екологічно шкідливих технологій добування морських ресурсів, транспортування і перевантаження морських вантажів протягом останніх років обумовили значні зміни природного стану морського довкілля.

Одним з важливих факторів, що призводять до забруднення морського середовища, є скидання баластних вод, у яких постійно є нафтопродукти, завислі речовини та залізо. Постійний вміст нафтопродуктів у морській воді пов'язаний з діяльністю промислових підприємств, портів, втратами під час бункерних операцій, виносом до моря з річковими водами і стічними водами комунальних очисних споруд. У багатьох містах комунікації комунальних колекторів перебувають у критичному стані, що призводить до частих аваpiйних ситуацій зi скиданням великої кiлькостi неочищених стічних вод у пpибеpежну зону. В зв'язку зі значним навантаженням на екологічну систему ці скидання призводять до piзкого зниження кисневого режиму акватоpiї з наступним розвитком  локальних заморених явищ, рожевому та зеленому «цвітінню» морської води.

Проблеми Чорного моря потребують підвищеної уваги, а їх вирішення – системного підходу, який буде включати заходи щодо зменшення надходження забруднень до вод морів, збереження біологічних ресурсів моря, відтворення біологічного різноманіття, забезпечення збалансованого природокористування у морях та їх прибережній смузі. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці