Пріоритетом у поводженні з відходами є захист довкілля

Діюче законодавство накладає певні обмеження у поводженні з відходами. Закон України «Про відходи» наголошує, що одним з основних принципів державної політики у сфері поводження з відходами є пріоритетний захист навколишнього природного середовища та здоров'я людини від негативного впливу відходів. Суб'єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов'язані серед іншого не допускати зберігання та видалення відходів у несанкціонованих місцях чи об'єктах.

Поводження з побутовими відходами також здійснюється відповідно до державних норм і правил. Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів. Термічне оброблення (спалювання) побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об'єктах.

Відповідно до статті 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) під час проведення рейдових перевірок дотримання природоохоронного законодавства виявляє непоодинокі випадки такого порушення. Так, 23 жовтня на трасі М-14 Миколаївської області виявлено факт спалювання побутових відходів, щодо винної особи складено протокол про адміністративне правопорушення. Всього з початку року за статтею 82 КУпАП притягнуто до відповідальності 59 порушників, загальна сума штрафів складає 35,4 тис грн.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці