Дальницькій сільській раді нараховано збиток за засмічення землі у сумі 96,7 тис грн

Державною екологічною інспекцію Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) проведено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами Дальницькою сільською радою Овідіопольського району Одеської області в частині здійснення делегованих їй повноважень органу виконавчої влади.

Встановлено факт утворення сміттєзвалища побутових, будівельних та промислових відходів площею 9600 квадратних метрів, що призвело до забруднення земель, та є порушенням статті 91 Земельного кодексу України, статті 35, 46 Закону України «Про охорону земель».

Голову сільської ради притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення (псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель) та накладено стягнення у вигляді штрафу в сумі 1700 гривень, постанову надіслано для примусового виконання.

З метою вжиття заходів щодо ліквідації сміттєзвалища інспекцією направлено на адресу Дальницької сільської ради припис.

В ході перевірки виконання вимог припису встановлено, що несанкціоноване сміттєзвалище не ліквідовано. За результатами інструментально-лабораторного дослідження проб ґрунтів виявлено перевищення нормованих значень гранично-допустимих концентрацій відібраних проб по наступним показникам: нітрати в 2,4 рази, сульфати в 2,6 рази, хлориди у 8,0 разів, амоній в 1,3 рази.

Таким чином, довкіллю заподіяна шкода у сумі 96773,04 гривень.

Претензію про відшкодування шкоди направлено голові Дальницької сільської ради. У разі несплати у добровільному порядку, інспекцією буде подано позов до суду з метою відшкодування нанесених збитків.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці