Як перевірити законність придбаної ялинки

Наближається Новий рік, в кожному населеному пункті  вже з’явилися міні-ринки із продажу ялинок, але не всі дерева мають законне походження.

Лісгоспи вирощують новорічні дерева на спеціальних плантаціях та маркують спеціальними жовтими бирками або самоклейними етикетками, які містять індивідуальний номер для кожного дерева та відповідний йому штрих-код, що заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини. Тоді як браконьєри вирубають звичайні дерева, які могли б рости у лісах десятки років.

Незаконні вирубки новорічних ялинок несуть шкоду екології та збитки для держави. Саме тому, якщо цього року ви плануєте встановити вдома живу ялинку, рекомендуємо пересвідчитися, чи не купуєте ви її у браконьєрів. Зробити це можна за допомогою спеціальних програмних рішень. Це мобільний додаток Ялинка.info (доступний на Google Play) та веб-сайт yalynka.info.

Для того, щоб перевірити законність походження ялинки, необхідно на сайті чи у мобільному додатку ввести номер з етикетки, що прикріплена до ялинки. У випадку, якщо така етикетка на дереві або ж інформація за номером в системі відсутня ваша ялинка може виявитися нелегальною. 

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці