Інспекція повідомляє про відповідальність за спалювання сухостою

 

     У такий важливий для країни час, коли всі сили покладені на боротьбу з ворогом,  Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) закликає громадян не підпалювати суху траву на своїх земельних ділянках та прилеглих територіях. Ситуація критична у зв’язку із сухою та теплою погодою, що сприяє швидкому розповсюдженню вогню.

     За спалювання трави передбачена адміністративна, а також кримінальна відповідальність.

     Так, за випалювання пасовищ, стерні, рослинності чи її залишків, листя, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення  штраф становить від 3060 грн до 6120 грн для громадян  і від 15300 грн до 20400 грн - для посадових осіб.

     У випадку паління багаття на території природно-заповідного фонду  громадянам загрожує штраф від 6120 грн до 12240 грн та від 21420 грн до 30600 грн для посадових осіб.

     Крім цього, відповідно до статті 245 ККУ, за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність: штраф від 5400 до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або ж обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк.

     Нагадуємо, що 3 березня 2022 року внесені зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів додано також навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності. Для порушників передбачено покарання у вигляді ув'язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

     У разі виникнення надзвичайних ситуацій, що можуть становити загрозу довкіллю та життю людей, просимо терміново інформувати інспекцію на електронну адресу: sw@dei.gov.ua.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці