Про результати наглядової діяльності інспекції за 1 півріччя 2022 року

За січень-червень 2022 року Державною екологічною інспекцією Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) здійснено розрахунок збитків, заподіяних довкіллю внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства, на загальну суму 50,8 млн гривень.

Державними інспекторами проведено 280 заходів контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів. У результаті,  до правоохоронних органів скеровано 3 матеріали за ознаками злочину проти довкілля, у порядку статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, відкрито 1 кримінальне провадження.

За порушення вимог природоохоронного законодавства складено 207 протоколів. До адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнутий 191громадянин, сума - понад 77тис гривень, 9 протоколів передано для розгляду до судових органів. У звітному періоді сплачено штрафів на суму 63,3 тис гривень. 

За цей період з порушників стягнуто збитків у добровільному та примусовому порядку через рішення судів на загальну суму понад 3,4 млн гривень.

Найбільшої шкоди було завдано земельним ресурсам регіону, сума розрахованих збитків становить понад 43 млн гривень.

Також повідомляємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 303 від 13 березня 2022 року на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду.

Водночас, пунктом 2 Постанови, протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) в окремих сферах, зокрема щодо запобігання неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, виключно на підставі рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері, за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

Проведення позапланового заходу на підставі звернення громадян можливе лише за погодженням  Міністерства захисту довкілля та природніх ресурсів України за умови підтвердження негативного впливу у вищевказаних сферах.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці