31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря

У світі в останній день жовтня відзначають Міжнародний день Чорного моря. Саме 31 жовтня 1996 року шістьма причорноморськими країнами було підписано стратегічний план з реабілітації та захисту Чорного моря.

Чорне море – внутрішня водойма басейну Атлантичного океану. Це важливий район транспортних перевезень та один з найбільших курортів Євразії.

Стан води в Чорному морі далекий від ідеалу. З комунальними та промисловими стічними водами туди потрапляють антибіотики, пестициди, масла тощо. Величезна проблема – пластик.

На сьогодні, в умовах воєнного стану, екосистеми Чорного моря зазнають додаткового негативного впливу. Серед наслідків військових дій не лише шумове забруднення, яке значно травмує морську фауну, зокрема дельфінів. Та не тільки органічне забруднення внаслідок руйнування систем очистки стічних вод у прибережних містах і селах. Варто враховувати також шкоду, яка заподіюється внаслідок нафтового та хімічного забруднень.

09 вересня 2022 року набрала чинності методика визначення збитків, заподіяних внаслідок забруднення та/або засмічення вод, самовільного користування водними ресурсами.

Держекоінспекція веде облік кількості та сум розрахованих збитків, в подальшому направляє до правоохоронних органів з метою долучення до матеріалів кримінального провадження.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці