6 листопада - Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів

Людство завжди рахувало військові втрати за кількістю вбитих та поранених солдатів і мирних жителів, зруйнованих міст та інфраструктури, а довкілля залишалася тихою і непомітною жертвою війни.

Але шкода, заподіяна навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави і не тільки нинішнього покоління.

Сьогодні, для України, ця дата має особливе та важливе значення. Наша держава безпосередньо зіткнулася з цією проблемою. Значна територія в зоні проведення бойових дій отримала катастрофічну шкоду, в свою чергу стан довкілля серйозно постраждав.

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) обраховує збитки, нанесені довкіллю під час воєнного стану. На сьогодні загальна сума розрахованих збитків становить понад 34,7млрд гривень, з неї шкода, завдана землі, ґрунтам – 11,8 млрд грн та 22,9 млрд грн - шкода, завдана атмосферному повітрю.

Розрахунки передані до Оперативного Штабу при Державній екологічній інспекції України та правоохоронних органів з метою долучення до кримінальних справ та стягнення збитків, нанесених довкіллю.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці