Масова загибель дельфінів загрожує екосистемі Чорного моря

З 28 листопада по 2 грудня на Мальті проходила восьма нарада країн-членів Угоди ACCOBAMS про збереження китоподібних Чорного моря, Середземного моря та прилеглої акваторії Атлантичного океану.

Під міжнародною охороною знаходяться три види чорноморських китоподібних. На статус їх збереження можуть мати несприятливий вплив такі фактори,  як деградація та порушення середовища існування, забруднення, зменшення кормових ресурсів, використання та засмічення неселективними знаряддями рибальства, а також навмисний та випадковий вилови.

Під час військових дій потужні гідролокатори та вибухи руйнують тонку навігаційну систему тварин, через що дельфіни «сліпнуть» і гинуть від голоду, адже не можуть знайти собі їжу. Також через спричинену слабкість організму вони підхоплюють інфекційні хвороби. Реальною проблемою є також масове замінування морів. За час повномасштабної війни виявили понад 100 тіл дельфінів на 6 км узбережжя.

Важливість уваги міжнародної спільноти – це насамперед розробка та координація разом з іноземними партнерами плану дій, впровадження найновіших систем моніторингу, а також можливе залучення коштів для створення реабілітаційного центру «Афаліна» на базі Національного природного парку «Тузлівські Лимани».

Китоподібні  є  невід'ємною  частиною  морської  екосистеми,  яка  має  бути  збережена  заради   теперішнього та майбутнього поколінь.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці