Напередодні Новорічних та Різдвяних свят інспекція проводить заходи по збереженню хвойних насаджень «Операція новорічна ялинка 2022-2023»

Аби запобігти порушенню природоохоронного законодавства надаємо роз’яснення щодо порядку заготівлі та реалізації новорічних ялинок.

Заготівля ялинок проводитися як постійними лісокористувачами, так і господарствами чи фізичними особами, що мають у власності земельні ділянки, засаджені плантаціями хвойних дерев. Лісогосподарські вирубки проводяться за наявності спеціального дозволу – лісорубного або лісового квитка. При перевезенні деревини автомобільним транспортом є обов’язковою наявність товарно-транспортної накладної.

Як перевірити законність походження ялинки?

Лісгоспи маркують дерева спеціальними бирками, які містять індивідуальний номер для кожного дерева та відповідний йому штрих-код, що заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини.

Для того, щоб перевірити законність походження ялинки, необхідно на сайті yalynka.info чи у мобільному застосунку Ялинка.info (доступний на Google Play) ввести номер з етикетки, що прикріплена до ялинки. У випадку, якщо така етикетка на дереві або ж інформація за номером в системі відсутня — ваша ялинка може виявитися нелегальною. 

Скільки коштує зрубати ялинку?

За продаж нелегальних ялинок та їх порубку існує як адміністративна так і кримінальна відповідальність. Відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу:

• на громадян від 510 до 1 020 гривень;

• на посадових осіб від 2 550 до 5 100 гривень.

Згідно зі статтею 88-1КУпАП, за порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу застосовується штраф від 510 до 3655 гривень.

Також у період підготовки до різдвяно-новорічних свят збільшується в рази розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев. Тож, окрім штрафу за вирубану ялинку чи сосну, доведеться ще й компенсувати шкоду, заподіяну лісу.

Станом на 21 грудня фахівцями інспекції складено 4 протоколи  за порушення порядку придбання та збуту ялинок. Готуються матеріали для передачі до судових органів. Заходи тривають.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці