Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу звітує щодо діяльності у 2022 році на території Миколаївській області

Минулого року проведено 37 планових та 56 позапланових перевірок (до початку дії воєнного стану).

Перевірено 93 об`єкти державного нагляду (контролю), у тому числі 60 суб`єктів господарювання, 6 місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 27 фізичних осіб при здійсненні обстежень ("Новорічна ялинка", "Первоцвіт", Нерест" тощо).

За порушення вимог природоохоронного законодавства складено 191 протокол. До адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 169 громадян  на суму 45,1 тис грн, 17 протоколів передано для розгляду до судових органів. У звітному періоді порушниками сплачено штрафів на суму 42,4 тис грн. 

З метою відшкодування збитків, заподіяних державі, пред’явлено претензій на суму 648,1 тис грн. Загальна сума нарахованих у звітному періоді збитків, заподіяних державі внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства, становить 838,3 тис грн, з них 247,9 тис грн – заподіяні невстановленими особами (матеріали перевірок скеровано у правоохоронні органи).

У 2022 році інспекція підтримала позитивну динаміку по стягненню збитків за порушення природоохоронного законодавства. У результаті даної роботи до бюджету України  надійшло 4,1 млн грн.

Протягом року фахівці інспекції були залучені правоохоронними органами у 66 кримінальних провадженнях, які переважною більшістю стосувались незаконної порубки дерев. Загальна сума розрахованих збитків становить 29,1 млн грн.

З перших днів війни фахівці інспекції розпочали роботу з оцінки шкоди, завданої навколишньому природному середовищу Миколаївщини.

Станом на 01.01.2023 року проведено 62 розрахунки на загальну суму понад 66 млрд грн.

Найбільшої шкоди - 39,9 млрд. грн зазнали водні ресурси.

Внаслідок горіння лісів, промислових підприємств, складів та об’єктів енергетичної інфраструктури атмосферному повітрю завдано шкоди на 23 млрд гривень. 

Земельним ресурсам завдано збитків на 3,1 млрд грн внаслідок потрапляння боєприпасів, їх уламків під час бойових дій, забруднення земельних ділянок нафтопродуктами, оливами, будівельними уламками.

Працюємо заради Перемоги!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці