19 лютого – Міжнародний день захисту морських ссавців

Цей день відзначають з 1986 року, коли після 200-річного винищення китів Міжнародна китобійна комісія ввела заборону на китовий промисел та торгівлю китовим м’ясом. Винятками є тільки наукова діяльність та задоволення потреб корінного населення.

Проблема зникнення морських ссавців є актуальною і для України. На сьогодні у морських водах України є три види морських ссавців – дельфін афаліна, Дельфін білобокий, або звичайний та морська свиня або азовка. Через загрозу зникнення усі 3 види морських ссавців занесені до Червоної книги України і підлягають особливій охороні, а їхній вилов і використання у комерційних цілях заборонено законом.

На статус їх збереження можуть мати несприятливий вплив такі фактори,  як деградація та порушення середовища існування, забруднення, зменшення кормових ресурсів, використання та засмічення неселективними знаряддями рибальства, а також навмисний та випадковий вилови.

Під час військових дій загроза існуванню дельфінів збільшується: потужні гідролокатори та вибухи руйнують тонку навігаційну систему тварин, через що дельфіни «сліпнуть» і гинуть від голоду, адже не можуть знайти собі їжу. Також через спричинену слабкість організму вони підхоплюють інфекційні хвороби. Реальною проблемою є також масове замінування морів.

На узбережжі України, Болгарії та Румунії було знайдено 2 500 трупів ссавців, але, згідно з міжнародними дослідженнями, тільки 5% загиблих дельфінів виносять на берег.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці