Ранньоквітучі рослини – безцінний дар природи

Масовий збір на продаж рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім цього, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до зменшення популяцій.

Першоцвітами називають низку видів дикорослих рослин, що квітують наприкінці зими та на початку весни: підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, крокуси, проліска дволиста, примули та інші. Вони знаходяться на межі зникнення, взяті під особливу охорону держави та занесені до Червоної книги України. Тобто за жодних обставин збір та торгівля ними заборонені.

Покарання за незаконний збір і реалізацію рідкісних ранньоквітучих рослин передбачені статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення,  якими передбачено накладення штрафу від 340 до 1700 гривень з конфіскацією рослини.

При цьому аналогічні дії, вчинені щодо першоцвітів, які зростали в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослини.         

Також передбачена компенсація за знищення червонокнижних культур. Наприклад: підсніжники, шафрани (крокуси) - від 49 до 62 гривень  за одиницю в залежності від виду, сон-трава –  від 37 до 62 гривень в залежності від виду.

Щоб запобігти їх знищенню Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу в рамках операції «Першоцвіт» за участю правоохоронних органів проводитиме рейди поблизу місць ймовірного збору, транспортування та у місцях реалізації першоцвітів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці