Триває заборона на вилов раків

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) нагадує, що з 30 листопада у річці Дунай та придунайських озерах  Одеської області та у період з 1 грудня по 30 червня у Миколаївській області триває заборона на вилов раків.

Мета заборони - збереження та охорона популяції раків у період їх природного відтворення .

Звертаємо увагу, що за вилов раків під час заборони на порушника може чекати адміністративна відповідальність як за ч. 3 ст. 85 КУпАП (від попередження до штрафу 510 грн), так і за ч. 4 ст. 85 КУпАП (штраф - від 340 до 850 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих водних біоресурсів).

Також, залежно від ступеня завданих збитків, передбачена кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ (незаконне зайняття рибним або іншим водним добувним промислом). Дана стаття передбачає накладення штрафу у розмірі від 17 000 до 85 000 грн або обмеженням волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Крім штрафу за незаконний вилов, правопорушнику нараховується такса для обчислення розміру відшкодування шкоди за кожного виловленого рака у сумі 3 332 грн.

Інспекція закликає громадян бути відповідальними, дотримуватися встановлених заборон та не допускати лову водних живих біоресурсів в зазначений період, оскільки водні ресурси забезпечують існування людей, тваринного і рослинного світу, є обмеженими та уразливими природними об'єктами. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці