14 березня – Міжнародний день річок

Сьогодні в багатьох країнах відзначають Міжнародний день річок, який раніше мав назву Міжнародний день боротьби проти гребель, за річки, воду і життя.

У березні 1997 року в бразильському місті Куритиба, відбулася Перша міжнародна конференція проти будівництва великих гребель.

Конференція, що об'єднала громадськість 20 країн, поставила важливе завдання: виробити демократичні методи управління басейнами річок. У своєму зверненні делегати навели такі цифри: за останні півстоліття до 60 мільйонів людей були змушені покинути рідні місця через будівництво гребель, і майже півмільйона квадратних кілометрів родючих земель і лісів було затоплено. Тож учасники конференції закликали оцінити ризики і можливі наслідки прориву великих гребель і те, до яких можливих жертв і руйнувань це може призвести.

Один з основних меседжів цього дня полягає в тому, що будь-які втручання в природні водні системи повинні здійснюватися з урахуванням їх наслідків для природи та людей.

Це особливо стосується водосховищ та гребель, які можуть сильно впливати на екосистеми та природні процеси.

Водосховища та греблі можуть викликати серйозні екологічні проблеми, включаючи зниження якості води, зниження рівня ґрунтових вод, руйнування природних умов для риб та інших водних організмів. Вільно поточні річки працюють як артерії, забезпечуючи світові екосистеми життєво важливими ресурсами прісної води, які підтримують високе біорізноманіття, ніж будь-яка інша екосистема. Річки мають вирішальне значення для продовольчої безпеки, засобів для існування та культурних традицій мільйонів людей.

Цей день має на меті підкреслити необхідність збереження водойм, щоб забезпечити природний баланс та збереження біологічної різноманітності.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці