22 березня - Всесвітній день води

22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів, метою якого є привернення уваги до проблем нестачі питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання.

 

Для України питання води і до початку війни було надзвичайно актуальним, адже не зважаючи на велику кількість річок, за запасами доступних до використання водних ресурсів наша країна належить до малозабезпечених країн. Крім того, потужний водоємкий виробничий комплекс не відповідав відновлюваній спроможності водних екосистем. Тому проблема раціонального використання води стала одним з чинників національної безпеки України.

 

Військові дії додали серйозних наслідків для водних ресурсів нашої країни. Руйнування інфраструктури, пов’язаної з водопостачанням та водовідведенням, хімічне забруднення, відключення електроенергії об’єктів, що скидають стічні води, на сьогодні становлять загрозу не тільки для водних ресурсів, але для екосистем в цілому.

 

Протягом минулого року українці особливо відчули цінність чистої води, оскільки багатьох людей було позбавлено доступу до питної води. Війна вже призвела до тяжких екологічних наслідків щодо водних ресурсів та управління ними, наявності та якості прісної води для цивільного населення. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці