1 квітня – Міжнародний День птахів

Саме цього дня 1906 року була підписана Міжнародна Конвенція з охорони птахів.

У цей день важливо привернути увагу людства до проблеми збереження пташиного світу. Птахи живуть по всій планеті, вони беруть активну участь у багатьох біологічних процесах. Особливу користь птахи приносять сільському господарству, знищуючи комах-шкідників, гризунів.

Крім цього, птахи створюють необхідний ланцюг у ряді живих істот, забезпечують рівновагу в боротьбі за існування у тваринному світі.

Але їхня доля часто залежить від поведінки людей. Негативно впливає на пернатих господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування мінеральних добрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав.

Початок війни в Україні також збігся із поверненням птахів з теплих країв. Бойові дії несуть кілька основних загроз для птахів. По-перше, загибель від прямого ураження осколками чи зброєю. По-друге, загибель від впливу вибухової хвилі – особливо це стосується невеликих пернатих, вага яких в середньому складає 17-20 грамів (ластівки, синиці, шпаки, вівсянки тощо) . По-третє – пожежі, внаслідок яких руйнуються гнізда з кладками яєць та пташенятами. 

На даний час до «Червоної книги України» занесено 87 видів пернатих, що вимирають. Скільки їх залишиться по війні, сьогодні ніхто точно не скаже.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці