В Україні впроваджують розширену відповідальність виробника: Уряд схвалив законопроєкт «Про упаковку та відходи упаковки»

Документ є складовою загальної реформи управління відходами в Україні. Його реалізація дозволить покрити всю країну системою роздільного збирання упаковки та відновлення цих відходів. Відтак мільйони тонн ресурсоцінних матеріалів, таких як папір, картон, пластик, скло, метали, деревина, не захоронюватимуться на полігонах, а отримуватимуть “друге життя”. Вони ставатимуть сировиною для вироблення нових продуктів.

Суть розширеної відповідальності виробника в тому, що саме той, хто виробив упаковку та продукцію в ній, має забезпечити її приймання, роздільне збирання, сортування, підготовку до повторного використання та відновлення. Тобто цей обов’язок  переходить від держави до виробника продукції. А отже за такі відходи українці більше не платитимуть.

Щоб виробникам було легше справитися з цим завданням і передбачено створення організацій розширеної відповідальності виробника. Як вони мають працювати та яких правил дотримуватися – визначено у законопроєкті.

Наразі законопроєкту потрібно пройти шлях погодження та прийняття народними депутатами. Однак з набранням ним чинності, в Україні розпочнуться не точкові, а системні зміни.

 

Джерело: Міндовкілля

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці