Розроблення та затвердження Схем санітарного очищення населених пунктів Законом України «Про управління відходами» не передбачено!

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) звертає увагу органів місцевого самоврядування, що 9 листопада 2023 року набрав чинності Закон України «Про управління відходами» яким скасовується дія Закону України «Про відходи».

Розроблення та затвердження Схем санітарного очищення населених пунктів новим Законом не передбачено!

Однак, до інспекції продовжують надходити матеріали для  погодження Схеми санітарного очищення населених пунктів, розроблення яких потребує виділення значних коштів з бюджету громад.

Додатково роз’яснюємо, що відповідно до статті 30 Закону органи місцевого самоврядування забезпечують управління побутовими відходами згідно з правилами благоустрою населеного пункту, регіональними та місцевими планами управління відходами та забезпечують кожному утворювачу побутових відходів надання послуги з управління побутовими відходами.

Пункт 4 частини другої статті 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», у зв’язку з набуттям чинності Закону, викладено в наступні редакції: до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить розроблення та реалізація місцевих планів управління відходами та створення системи управління побутовими відходами.

Вказаною нормою Закону України «Про благоустрій населених пунктів» виключено повноваження органів місцевого самоврядування в частині затвердження схем санітарного очищення населених пунктів.

Враховуючи викладене, після 09 липня 2023 року інспекція не здійснює розгляд та погодження матеріалів Схем санітарного очищення населених пунктів, що надсилаються.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці