Інспекція відреагувала на публікацію щодо стихийного сміттєзвалища у мікрорайоні Тернівка

Відповідно до публікації на інформаційному сайті «Преступности.НЕТ» від 02.01.2024 року «Жителі Тернівки поскаржилися на стихійне звалище» (https://news.pn/ru/public/302570) було висвітлено питання щодо наявності сміттєзвалища на території Центрального району міста Миколаєва.

Згідно інформації та фотоматеріалів, які додавались до статті, в балці у мікрорайоні Тернівка орієнтовно по вул. 116 Дивізії, 8 виявлено несанкціоновані місця розміщення побутових відходів, пластику, сухого листя та гілля.

З метою реагування та в межах повноважень, Державною екологічною інспекцією Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) 02.01.2024 року підготовлено відповідний лист на голову Миколаївської міської ради та Адміністрацію Центрального району Миколаївської міської ради щодо вжиття відповідних заходів щодо забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ відходів на вищезазначеній території, у термін до 26.01.2024 року.

Одночасно, Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області), інформує про наступне.

Згідно статті 12 Земельного Кодексу України, до повноважень сільських, селищних, міських рад, у галузі земельних відносин, належить здійснення державного контролю за використанням та охороною земель в межах та порядку, встановлених законом.

У статті 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» відображені повноваження місцевих рад у галузі охорони навколишнього природного середовища. Також, згідно цього Закону місцеві ради та виконавчі органи сільських, селищних, міських рад:

здійснюють державне управління в галузі охорони навколишнього природного середовищ (частина друга статті 16);

координують діяльність підприємств, установ та організацій, розташованих на території відповідно села, селища, міста, незалежно від форм власності та підпорядкування (пункт «б» частини першої статті 19);

здійснюють державний контроль у сфері охорони навколишнього природного середовища (частина перша статті 35).

Згідно підпункту 7 пункту 2 статті 26 Закону України «Про управління відходами» до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері управління відходами належить забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів.

Статтею 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» визначено повноваження сільських, селищних і міських рад та їх виконавчих органів у сфері благоустрою населених пунктів.

Повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, визначені статтею 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Враховуючи вищезазначене, саме виконавчі органи сільських, селищних, міських рад є відповідальними за вжиття заходів щодо управління відходами на підконтрольній їм адміністративній території.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці