Відбувся семінар для представників місцевих громад Одещини. Тема - використання вебресурсу і мобільного застосунку «ЕкоЗагроза»

На виконання доручення Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця та Т.в.о Голови Державної екологічної інспекції України Ігоря Зубовича, 19 січня, в приміщенні Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) відбувся семінар для представників органів місцевого самоврядування Одещини, який проводили фахівці інспекції спільно з керівництвом Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної військової адміністрації.

Загалом у семінарі прийняли участь 72 представника органів місцевого самоврядування Одеської області, у тому числі присутні 18, а інші – в форматі відеоконференції.

На семінарі розглянуті питання функціонування вебресурсу і мобільного застосунку «ЕкоЗагроза».

Відтепер у застосунку: вдосконалений кабінет користувача, якісний інтерфейс, оновлені категорії впливу на довкілля, нові дашборди та онлайн моніторинг, який доступний кожному.

Мобільний застосунок дозволяє одразу на місці зафіксувати порушення та передати інформацію до Держекоінспекції. А далі отримати дані про заходи реагування у режимі реального часу.

Сервіс прискорив процедуру оформлення документів для виходу на перевірки та сприяє оперативному внесенню даних у систему. На місці події інспектор робить фото - або відеофіксацію виявлених порушень та складає акт огляду, який одразу завантажує на «ЕкоЗагрозу». Оновлюються і розраховані розміри збитків довкіллю.

Фахівці інспекції докладно, з використанням наочних засобів, розповіли про порядок оформлення звернень через застосунок та систему взаємодії Інспекції з органами державної влади та місцевого самоврядування щодо функціонування «ЕкоЗагрози».

Учасники обговорили зручність використання та інтерфейс застосунку, порядок подання звернень. Також є необхідність для місцевих громад призначити відповідального за процедуру обробки електронних звернень у застосунку.

Представники органів місцевого самоврядування підіймали питання щодо ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, поводження з відходами  руйнації.

Органам місцевого самоврядування наголошено на необхідності виконання положень Порядку поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2022 р. № 1073, а саме:

- визначити у кожній територіальній громаді місця тимчасового зберігання відходів руйнації або об’єктів поводження з цими відходами;

- здійснювати виявлення та обліку відходів від руйнувань.

Важливо, щоб громади правильно організували зазначену роботу задля  мінімізації впливу цих відходів на довкілля та повернути їх у виробництво чи будівництво.

Завершуючи роботу семінару виконуючий обов’язки  начальника Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу Владислав Хрущ висловив подяку всім учасникам та наголосив на необхідності подальшого розвитку комунікації між громадськістю та державою у екологічних питаннях.

Велика перемога складається із маленьких кроків, а здобувають її ті, хто продовжує боротьбу!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці