Громадянином сплачено штраф у сумі понад 3 тисячі гривень за спалювання листя та сухої рослинності на території Мішково-Погорілівської сільської громади

Навіть великі штрафи не зупиняють окремих громадян в їх бажанні позбутися рештків рослинності шляхом спалювання на відкритій території, замість того, щоб вибрати інші способи, безпечніші для природи та людей.

Так, 23 січня, в ході здійснення заходів державного нагляду (контролю) на території Мішково-Погорілівської сільської громади, державними інспекторами виявлено громадянина, який здійснював спалювання сухої рослинності.

Особу притягнуто до адміністративної відповідальності за ознаками ст. 77-1 ч.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» та накладено штраф у розмірі 3060 грн.

Нагадуємо, що неконтрольоване спалювання рослинних залишків наносить значну шкоду довкіллю! Речовини, що виділяються в процесі горіння, є шкідливими для органів дихання, до їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, в тому числі діоксини - одні з найбільш отруйних для людини речовин.

Також, такі пожежі призводять до руйнування ґрунтового покриву, загибелі ґрунтоутворюючих мікроорганізмів. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років!

Тож закликаємо громадян проявляти свідомість та не порушувати право інших осіб на безпечне для життя і здоровя довкілля. Також, закликаємо органи місцевого самоврядування посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо наявних способів утилізації рослинних рештків на територіях своїх громад.

           

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці