Інспекція продовжує проводити заходи щодо опрацювання питання пересихання Хаджибейського лиману

Згідно інформації Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та Нижнього Дунаю,  одним із основним джерел наповнення Хаджибейського лиману є річка Свинна та її притоки.

Протягом грудня 2023 року та січня 2024 року, за участі фахівців органів місцевого самоврядування та Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та Нижнього Дунаю, інспекцією проведені комісійні обстеження стану річки Свинної в районі сел Петрівське, Шеметове, Єреміївка,  Бринівка, Новоукраїнка, Новодмитрівка та інших населених пунктів, через які проходять річка та її притоки.

В ході проведених обстежень встановлено, що русло водойми майже по всій довжині пересохле.

На окремих ділянках виявлено захаращеність, замулення, зарості очерету та трав’яної  рослинності, спостерігаються випадки розорення русла водойми.

Для покращення стану водойми є необхідність у проведені робіт з розчищення і днопоглиблення русла та дна річки до природного рівня, відновлення природних джерел живлення притоків.

Однак, існує ймовірність, що навіть після розчищення русла ріки за відсутності стабільного живлення водотоку, русло водойми замулюватиметься.

Питання відновлення водотоку русла річки Свинної потребує проведення відповідних досліджень, наукового вивчення та здійснення процедури оцінки впливу на довкілля.

Інспекцією і надалі планується проведення заходів, спрямованих на вивчення  стану Хаджибейського лиману.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці