Горить сміття. Що в цьому небезпечного?

Вогонь поширюється всередині сміттєвого масиву і супроводжується виділенням великої кількості токсичного диму та, як наслідок, задимленням значної території навколо.

 

Під час горіння звичайного сміття на полігонах виділяється кілька видів речовин.:

 

- бензопірен, діоксини — дуже небезпечні токсичні речовини, канцерогени (можуть спричиняти онкологічні захворювання), викликають отруєння у людей;

 

- оксиди нітрогену та сірки — помірно небезпечні речовини. Такі ж містяться в автомобільних вихлопах;

 

- газ і водяна пара — абсолютно безпечні речовини. Їх можна розглядати як шкідливі тільки в контексті змін клімату, бо вони є парниковими газами.

 

Тому, якщо ви вирішили спалити побутові відходи, то варто пам’ятати про те, що законодавством дозволяється термічне оброблення (спалювання) побутових відходів лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах лише на енергетичні цілі з метою одержання теплової та/або електричної енергії.

 

Отож, спалювати тверді побутові відходи заборонено, а відповідно за такі дії передбачена відповідальність.

 

Тож, при виявленні фактів незаконного спалювання відходів на території Одеської та Миколаївської областей необхідно повідомити про це Державну екологічну інспекцію Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області).

 

Номери телефонів «гарячої лінії» для оперативного інформування про факти порушення вимог природоохоронного законодавства:  +38(048)705-40-02 (Одеса), +38(099) 089 11 29 (Миколаїв).

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці