Сьогодні відбулась пресконференція, яка присвячена проблемним питанням догляду за зеленими насадженнями у Миколаєві

Дерева в містах – це не про дерева, а про людей, тому що саме від них залежать добробут, здоров’я, комфорт, створення сприятливіших умов для життя.

Проте у нашому місті найрозповсюдженішим видом догляду є саме обрізка дерев, так зване кронування, причому часто це обрізка до стовбура або до основи скелетних гілок.

Саме проблемним питанням догляду за зеленими насадженнями присвячена пресконференція, яку сьогодні провела Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області).  

У вступному слові Перша заступниця начальника інспекції Яна Майборода зазначила, що  існуючі правила допускають таку сильну обрізку, тому  вихід з даної ситуації -  це прийняття правил догляду за деревами у Миколаєві. Інспекцією були розроблені правила догляду за зеленими насадженнями, які направлені до Миколаївської міської ради, Миколаївської обласної ради.

Голова екологічної комісії області Алла Ряжських запропонувала вивчити  досвід міст Івано-Франківськ, Львів , Київ.  Ці міста розробили свої концепції догляду за деревами. Але прийняття такої концепції є повноваженням міської ради .

Про шкоду кронування дерев для здоров’я містян розповіли доцент кафедри екології та природоохоронних технологій Національного університету кораблебудування Інна Тимченко та старший ординатор Миколаївської обласної лікарні Віктор Подлєсний.

Начальник відділу садово-паркового мистецтва КП «Миколаївські парки» Тетяна Скибицька представила іншу точку зору на ситуацію – лише при проведення обрізки дерева фахівець бачить реальну ситуацію та ступінь пошкодження гілок дерев.   

У пресконференції також прийняв участь заступник керівника окружної прокуратури Миколаєва Дмитро Чобану та керівник КП «Миколаївські парки» Дмитро Чучмай.

Звертаючись до громадськості міста, у заключному слові Алла Ряжських наголосила , що нам треба зробити дві речі:

- знайти можливість зробити інвентаризацію дерев на волонтерських засадах хоча б на центральних вулицях;

- викласти проекти догляду за деревами та запропонувати миколаївцям вносити свої пропозиції. Проєкт направити до Миколаївської міської ради . 

Сподіваємось, що влада міста нас почує і з метою збереження зелених насаджень та для здоров’я, комфорту, створення сприятливих умов для життя правила догляду за деревами у Миколаєві будуть прийняті!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці