Зелені насадження знижують рівень формальдегіду у містах

На графіках – дані, отримані з пунктів державної системи гідрометеорологічних спостережень Державної служби надзвичайних ситуацій України за 2023 рік та викладені на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.


Що ми бачимо?

В Україні середньодобова гранично допустима концентрація (ГДК) формальдегіду встановлена на рівні 0,003 мг/м3. Миколаїв та Одеса - міста, в яких середньодобові концентрації часто вищі за 2,5 ГДК.

 

В чому ризик для здоров’я?

Тривалий вплив помірних концентрацій формальдегіду може призвести до розвитку респіраторних проблем та виникненню алергічних проявів. У великих концентраціях формальдегід може збільшувати ризик новоутворень дихальних шляхів.

 

Звідки йде небезпека?

Головними антропогенними джерелами формальдегіду є ТЕС, ТЕЦ, промислові підприємства, сміттєспалювальні установки та двигуни внутрішнього згоряння автомобілів.

 

Чи можуть дерева допомогти?

Дерева знижують рівень формальдегіду в повітрі шляхом очищення повітря від забруднювачів. Дерева поглинають формальдегід своїми листям, стовбурами та корінням, а також перетворюють його на безпечні речовини за допомогою фотосинтезу та метаболізму. За даними досліджень, дерева можуть знизити концентрацію формальдегіду в повітрі на 7-23%.

 

Що ми можемо зробити?

Необхідно більше уваги приділяти моніторингу стану повітря, шукати шляхи зменшення антропогенного навантаження на екосистему та дбайливо ставитись до кожного дерева в містах, не допускаючи безпідставного знищення зелених насаджень.




ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці