24 лютого - друга річниця початку війни в Україні

24 лютого кожен українець запам’ятає на все життя. Саме у цей день близько 4 години ранку розпочалось повномасштабне вторгнення на територію України.

Збройний конфлікт призвів до великої кількості забруднення та знищення природних екосистем.

Із перших днів вторгнення ми фіксуємо всю шкоду, яку нанесено українському довкіллю. Це і підриви складів паливно-мастильних матеріалів, сховищ нафтопродуктів, авіаудари по підприємствах, пошкодження та руйнування очисних споруд і вилив стоків у водойми, а також пошкодження ґрунтового покриву, горіння лісів – особливо на територіях природно-заповідного фонду.

На даний час проведено обстеження 516 об’єктів, загальна сума обрахованого збитку становить понад 132 мільярдів гривень.

Будь-який воєнний конфлікт не має локального характеру, коли йдеться про довкілля. Екосистеми не можна розділити умовними кордонами, просто намалювавши їх на карті. Якщо руйнується природна рівновага в одній геолокації, це обов'язково відчує інша.

Важко навіть уявити скільки часу потрібно на очищення та відновлення наших земель, водних ресурсів та повітря. Проте зрозуміло вже зараз – наслідки цієї війни кожен українець відчуватиме на собі дуже тривалий час. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці