Не тренд, а необхідність: чому важливо сортувати відходи

Щороку кожен українець генерує від 300 до 500 кілограмів сміття. Якщо говорити масштабніше та про усі відходи, то щорічно в Україні викидають близько 10 млн тонн сміття, з яких на переробку потрапляє лише 3-5%.

Більшість - на звалищах побутових відходів, яких в Україні близько 6 тисяч. Але це не все, адже є ще й несанкціоновані сміттєзвалища, на яких безконтрольно зберігаються найрізноманітніші відходи.

За різними даними лише пластик становить від 13% до 20% усього сміття за обсягом, а це близько 80 кг на рік з людини.

Достатньо буде сказати, що при тлінні поліетиленового пакету, у повітря виділяється понад 70 хімічних сполук, і, звісно, жодна з них не є корисною для нашого здоров’я.

Якщо говорити про звалища, то температура гниття подекуди там настільки висока, що це легко призводить до їх займання. А часто для того, щоб зменшити об’єми відходів – їх підпалюють свідомо.

Наслідки очевидні: токсичний дим, забруднення повітря та водного середовища, продукти гниття потрапляють у ґрунт і ґрунтові води, які в результаті є джерелом водопостачання для багатьох мешканців.

Зменшити негативний вплив сміття на навколишнє середовище, ґрунт, підземні та поверхневі води можна. Найперше, це сортувати відходи! За будь-яких умов у боротьбі зі сміттям вирішальну роль відіграє особисте ставлення кожного з нас до цієї проблеми. Тому що більшість відходів, які ми викидаємо в сміттєві контейнери може отримати друге життя.

Тож, сортування відходів, повторне використання, зменшення споживання ресурсів – те, що давно варто спробувати кожному, головне – почати.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці