Морські водорості – «легені» підводного світу

1 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день морських водоростей.

 

На початку розвитку життя на Землі водорості були першими фотосинтезуючими рослинами, які здійснили важливу роль – збагатили атмосферу киснем. Це створило передумови для розвитку наземних рослин і тварин. Саме водорості дали початок рослинам, що вийшли на суходіл.

 

Факти про водорості, які мають важливе значення для екосистем:

 

Водні рослини очищають водойму від надмірного вмісту різних елементів насамперед біогенних. Для свого росту вони поглинають величезні кількості різноманітних елементів. Так, рослини здатні накопичувати у своїх тканинах біогенні та інші елементи (нітроген, фосфор, залізо, кальцій тощо) в концентраціях, що в сотні разів більші, ніж їх міститься у ґрунті, і у тисячі разів більші, ніж у воді.

 

Водорості можуть жити лише в тих шарах води, куди надходить світло: інакше фотосинтез не відбувається. На суходолі вони здатні оселятися лише на зволожених ділянках: на корі дерев, у розколинах скель, у верхніх шарах ґрунту.

 

З водоростей одержують лаки і фарби, ліки та їжу (ламінарія), папір і тканини, йод, бром і замінники крові, клей і пластмаси, корм для худоби, агар-агар, добрива.

 

У водоймах водорості утворюють органічні речовини. Водоростями синтезується органічний вуглець на планеті, а це складає близько 80%.

 

Планктонні форми водоростей є кормом для багатьох безхребетних тварин і риб.

 

Водорості виробляють понад 50 % кисню, яким ми дихаємо.

 

Водорості можна використовувати як альтернативне джерело енергії (біопаливо).

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці