Чорноморсько-азовський оселедець - цінний ресурс України

Прийшла весна… З нею не тільки перші квіти розквітають, а й на прилавках базарів з’являється азово-чорноморський оселедець, в народі відомий як дунайка.

 

Чорноморсько-азовський оселедець (Alosa pontica (A. immaculata)) відноситься до прохідних видів риб, який на нерест заходить до річок, де і є об’єктом промислового вилову рибалок.

 

Одним з найбільш важливих факторів, який визначає чисельність заходу оселедця є фактор водності річок. Підвищення рівня та збільшення витрат води в період нерестового ходу оселедця здатне стимулювати більшу кількість заходу дорослих особин оселедця до річок.

 

Оселедець зимує в морі, в основному, за межами української економічної зони. Українські ділянки річок оселедці використовують як дорогу до «полового  будинку».

 

Оселедець є найважливішим промисловим об’єктом річки Дунай. В окремі роки його вилов досягав 90 % від загального вилову усіх риб у річці.

 

Цікаві факти:

 

- першими на нерест до річок заходять найбільш крупні оселедці;

 

- самок, як правило, в уловах більше, ніж самців;

 

- личинки оселедця проходять довгий шлях аби скотитися в море. Зазвичай, в українській частині річки Дунай, вони спостерігаються у травні місяці;

 

- улови оселедця дуже сильно можуть відрізнятися за роками. Наприклад, у 1999 році вилов оселедця у річці Дунай склав 18 тонн, а у 2010 – 434 тонни.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці