Легені Землі

Ліси – одна з найважливіших екосистем, від якої залежить підтримка клімату планети та збереження стабільного біорізноманіття світу. Це найдосконаліший природний комплекс, який формувався протягом століть, і який має загрозу зникнути протягом наступних поколінь.

 

Частинами 2 та 3 статті 38 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» визначено, що громадянам гарантується право загального використання природних ресурсів для задоволення життєвонеобхідних потреб безоплатно, без закріплення цих ресурсів за окремими особами і надання відповідних дозволів, за винятком обмежень, передбачених законодавством України.

Але громадяни, згідно зі статтею 66 Лісового кодексу України, мають також і обов’язки:

- виконувати вимоги пожежної безпеки в лісах;

- збирати для власного споживання дикорослі плоди, горіхи, гриби, ягоди, лікарські рослини лише способами, що виключають їх виснаження;

- дотримуватись вимог санітарного стану лісів.

Йдеться про те, що громадяни зобов’язані не допускати знищення чи пошкодження лісу шляхом розпалювання багать, забруднення його шкідливими речовинами, а також дотримуватись законодавства про відходи, не засмічуючи лісові масиви.

Звертаємо увагу, що  порушення лісового законодавства тягнуть за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до відповідно до статті 105 Лісового кодексу України.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці