Всесвітній день води

Всесвітній день води бере свій початок від Конференції з довкілля та розвитку, що мала місце у 1992 році в Ріо-де-Жанейро.

 

Генеральна асамблея ООН оголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів. З 1993 року офіційно на всій планеті стали святкувати Всесвітній день води. У червні 1999 року на ІІІ Конференції міністри екології і охорони здоров’я 35 європейських країн, у тому числі й України, підписали Протокол про проблеми води і здоров’я, зобов’язавшись оберігати своїх громадян від захворювань, пов’язаних із забрудненням води, захищати водні ресурси, створювати системи усунення небезпечних ситуацій.

 

Цей день присвячений підвищенню обізнаності про важливість прісної води та пропаганді сталого управління водними ресурсами. Під девізом «Цінування води» цьогорічна кампанія зосереджена на визнанні життєво важливої ролі, яку вода відіграє в різних аспектах життя, від здоров’я та санітарії до економічного розвитку та екологічної стійкості, важливості збереження та освоєння водних ресурсів.

 

Доступ до чистої води є фундаментальним правом людини, але мільйони людей у всьому світі все ще не мають доступу до безпечної питної води та відповідних санітарних умов. За даними Організації Об’єднаних Націй, понад 2 мільярди людей живуть у країнах, які відчувають велику нестачу води, і до 2050 року очікується, що глобальний попит на воду зросте більш ніж на 20%, що загострить існуючі проблеми.

 

Окрім проблеми дефіциту води, забруднення води становить значну загрозу для екосистем і здоров’я людини. Промислові скиди, сільськогосподарські стоки та неправильне поводження з відходами сприяють забрудненню джерел води, впливаючи на біорізноманіття та загрожуючи здоров’ю населення.

 

Водні ресурси – це води річок, озер, каналів, водосховищ, морів і океанів, підземні води, ґрунтова волога, водяна пара атмосфери, вода (лід) гірських і полярних льодовиків. Вода є стратегічним природним ресурсом, національним багатством кожної країни, що забезпечує усі сфери життя і господарської діяльності людини, джерелом промислового і сільськогосподарського виробництва та життя людей.

 

За результатами здійснення державного нагляду (контролю) Державною екологічною інспекцією Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) встановлено, що проблеми якості води стосуються майже всіх населених пунктів, що входять до зони контролю Інспекції.

 

На сьогоднішній день пріоритетним напрямом державної стратегії розвитку водопровідно-каналізаційного господарства є збереження водних ресурсів, поліпшення якості питної води та послуг централізованого водопостачання та водовідведення.

 

Інспекція в процесі виконання власних повноважень постійно контролює стан водних ресурсів, кількісні та якісні характеристики вод, які потрапляють до річок Одеської та Миколаївської областей.   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці