Чорноморський калкан є одним з найцінніших промислових ресурсів причорноморських країн

Калкан – придонний вид, який надає перевагу піщаним та мулистим ґрунтам. Превалює на глибинах 25-45 метрів. Ці риби ведуть малорухомий спосіб життя, здійснюючи зовсім незначні міграції вздовж морського шельфу.

Статевої зрілості особини калкана досягають у віці 4-5 років. Його масовий нерест спостерігається у травні місяці на глибинах 20-40 метрів. Молодь калкана залишається на мілководді, де активно харчується.

В Україні промисел калкана здійснюють спеціальними сітками. До вилову дозволяються особини довжиною не менше, ніж 35 сантиметрів.

Останні десятиліття рибалки зазнавали фінансових втрат від сіткового промислу: на мілководному шельфі, який прилягає до Одеської, Миколаївської та Херсонської областей, щорічно спостерігається масовий розвиток нитчастих водоростей. Ці водорості з потеплінням виносяться в мілководну зону, де відмирають і сприяють евтрофікації («цвітінню») води. Під час встановлення сіток, вони забивалися водоростями, що унеможливлює потрапляння в них риби.

Дещо менша кількість цих водоростей спостерігалась в районі з великими глибинами, прилеглому до острову Зміїний із заходу. Також такі викиди водоростей не спостерігались у глибоководній зоні Кримського півострова.

На теперішній час, у зв’язку з російською агресією, українські рибалки не мають доступу до традиційних районів промислу калкана.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці