Чорноморська хамса (анчоус)
Engraulis encrasicolus ponticus -
короткоциклічний планктоноїдний вид риб Чорного моря, який являється основним
за обсягом об’єктом промислового добування причорноморських країн.
Нерест хамси відбувається з травня по серпень, пік
припадає на червень-липень. У цей період хамса підходить до одеського
узбережжя, де активно добувається рибалками за допомогою спеціальних знарядь
лову – ставних неводів. Зазвичай, довжина хамси не перевищує 13 сантиметрів, а
маса – 18 грам.
У порівнянні з іншими країнами, улови анчоуса в
Україні є значно меншими. Наприклад, у 2010 році улов хамси усіма
причорноморськими країнами склав більше ніж 234 тисячі тон, а в українських
водах приблизно 5 тисяч тон. Це пов’язано, в першу чергу, з особливостями
міграції цього виду риби. В осінній період хамса мігрує на зимівлю в різні
райони Чорного моря, переважно до кавказьких берегів, де утворює промислові
скупчення доступні для облову кошільними неводами.
В цілому, стан біологічних ресурсів Чорного моря,
залежить, в першу, чергу від антропогенного впливу, тому їх раціональне
використання є одним із методів збереження.