Про стан водотоку Хаджибейського лиману

З метою виявлення перепон, що перешкоджають вільному водотоку Хаджибейського лиману та спричиняють обміління водойми, у жовтні 2023 року інспекцією створено комісію з представників Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації, Вигодянської сільської ради, Дачненської сільської ради Одеського району Одеської області, ДП «Укрриба», Одеського рибоохоронного патруля, Одеського державного екологічного університету, на предмет обстеження стану верхів’я та гідротехнічних споруд (дамб) Хаджибейського лиману в районі населених пунктів: с. Паліївка, між с. Отрадове та с. Болгарка, с. Хоминка.

 

Наступним кроком стало проведення наприкінці травня огляду стану водотоку Хаджибейського лиману в районі вказаних населених пунктах вже в рамках виконання Спільних заходів з Басейновим управлінням водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю.

 

Повідомляємо про виявлені зміни станом на травень 2024 року.

 

За межами села Хоминка:

 

✅ водотік між частинами Хаджибейського лиману не здійснюється у зв’язку з тим, що відійшов уріз води з правої та лівої сторін дамби (в напрямку до с. Хоминка);

✅ високий показник солоності у воді лиману, незначне перевищення нормованих значень  показників по завислим речовинам, залізу та БСК5.

 

Між селами Болгарка та Отрадове:

 

✅ водотік проходить через гідротехнічну споруду між частинами лиману, а у жовтні 2023 року - водотік на даній ділянці не відбувався. Тож констатуємо, що на відміну від минулого року -  ситуація покращилася;

✅ обладнання гідротехнічних споруд покрите іржею, частково- зруйноване та замулено піском;

✅ більш помірний показник солоності у воді лиману, незначне перевищення нормованих значень  показників по завислим речовинам та БСК5.

 

За межами села Паліївка:


✅ водообмін між частинами лиману  здійснюється, ділянка біля рибозахисної споруди (шлюзу - регулятора) очищена від насипу ґрунту та каміння, що перешкоджали вільному водотоку. У жовтні – водообмін не здійснювався, вільному водотоку, зокрема,  перешкоджало каміння та насип грунту. Тож також констатуємо, що на відміну від минулого року -  ситуація покращилася на вказаній ділянці;

✅ металеві конструкції рибозахисної споруди, як і у 2023, покриті іржею, трухляві, потребують заміни;

✅ помірна солоність у воді лиману, незначне перевищення нормованих значень показників по завислим речовинам та БСК5.

 

У зв’язку зі зменшенням водності Хаджибейського лиману  спостерігається процес його пересихання, особливо за межами с. Хоминка, внаслідок чого фіксується висока солоність на даній  ділянці водойми. Солоність води у водних об’єктах є одним з найважливіших факторів формування навколишнього середовища для живих організмів. Підвищення значення солоності води негативно впливає на живі організми, зокрема, може спричиняти масову загибель риби.  

 

Разом з тим, важливим залишається той факт, що на теперішній час, забезпечено, хоч і не надто посилений, але все ж таки  водообмін між частинами лиману за межами с. Паліївка  та с. Болгарка (с. Отрадове).

 

Ймовірно невисока інтенсивність водообміну не вплине на стан  водойми в цілому, однак важливо зберігати та підтримувати природний стан Хаджибейського лиману.

 

Наразі тривають спекотні дні, що також негативно впливають як і на стан поверхневих водойм, так і на стан водних біоресурсів.

 

А отже, просимо усіх небайдужих громадян, відповідальних осіб, установ та організацій приділити більш прискіпливої уваги до стану Хаджибейського лиману. У разі, якщо ви помітили негативні зміни стану лиману, негайно звертайтесь до інспекції – цим самим проявіть активну громадянську позиції  в збереженні Хаджибейського лиману.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці