Нові умови ліцензування діяльності з управління небезпечними відходами

За інформацією Міндовкілля станом на кінець червня 2024 року ліцензії на управління небезпечними відходами за новими європейськими правилами отримали 23 суб’єкти господарювання. Саме стільки компаній вже перевели свою роботу у оновлене правове поле та можуть працювати у цій сфері.

Нагадаємо, що новий євроінтеграційний Закон “Про управління відходами” визначив новий вид ліцензування – управління небезпечними відходами.

Порядок отримання ліцензій та вимоги до ліцензіатів та їх обладнання затверджено відповідною постановою Уряду від 05.12.2023 № 1278.

Суб’єкти господарювання, що здійснюють збирання та оброблення небезпечних відходів, зобов’язані отримати ліцензію. А перед цим пройти обов’язкову перевірку відповідності їх матеріально-технічної бази встановленим вимогам.

На кінець 2023 року із 216 ліцензіатів, які працювали на ринку небезпечних відходів, лише 125 мали необхідне обладнання для оброблення таких відходів, решта їх лише збирали та зберігали. Нині закон не дає право таким підприємствам отримати відповідну ліцензію.

Тож, просимо утворювачів небезпечних відходів бути уважними та свідомими при передачі їх суб’єкту господарювання, що здійснює управління небезпечними відходами, та перевірити наявність у нього вищезазначеної ліцензії.

Це можна зробити онлайн за посиланням: https://eco.gov.ua/reiestr-litsenziativ-z-upravlinnia-nebezpechnymy-vidkhodamy або https://mepr.gov.ua/biznesu/dozvoly-ta-litsenziyi/

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці