«Цвітіння» води несе в собі загрозу для життя гідробіонтів, які населяють водний об’єкт

Влітку, коли відбувається значне підвищення температури повітря, в акваторії прибережних морських вод, лиманів та річок спостерігаються явища «цвітіння» води. На півдні цей процес може розпочатись у травні, а закінчитись наприкінці серпня або вересня.

За цих умов розпочинаються процеси евтрофікації - гіперпродукції органічної речовини у водному об’єкті. Це є однією із серйозніших екологічних проблем.

Державні інспектори спільно з Українським науковим центром екології моря проводять відбір проб у зонах накопичення водоростей або масової загибелі риби. Практично всі випадки об’єднує встановлення зниженої концентрації кисню, підвищення рівня завислих речовин та мінеральних речовин групи азоту.

Серед основних чинників антропогенного характеру, що порушують рівновагу в екологічній системі, можна виділити значне забруднення водних об’єктів  стоками з полів, що містять мінеральні добрива, стічні та не очищені води.  Це спричиняє бурхливе зростання фітопланктону, зменшення прозорості вод та загибель багатоклітинних водоростей.

Мікроскопічні водорості живуть недовго, гниття синьо-зелених водоростей по суті своїй є процесом окислення і відбувається зі споживанням кисню. В результаті підводним мешканцям кисню не вистачає, і вони починають гинути.

 

Тож «цвітіння» водойм пов’язані не тільки з природними факторами, інтенсивність та розвиток цього процесу безпосередньо залежить від наших непродуманих дій, що можуть призвести до негативних наслідків.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці