Небезпека виникнення пожеж на сміттєзвалищах

У зв’язку з настанням пожежонебезпечного періоду хочемо акцентувати увагу на дотримання правил екологічної та пожежної безпеки на сміттєзвалищах побутових відходів (місць видалення відходів), адже горіння сміття призводить до забруднення атмосферного повітря чадним газом, діоксинами, оксидами вуглецю та іншими небезпечними сполуками.

Причини виникнення загорянь на місцях видалення відходів різні. Вони можуть виникати, як через умисні підпали, чи необережне поводження з вогнем, так і внаслідок самозаймання сміття, через порушення технологій його захоронення.

Відповідно до Законів України «Про управління відходами» та «Про охорону атмосферного повітря» забороняється будь-яке спалювання промислових та побутових відходів.

Статтею 17 Закону України «Про управління відходами» визначено права та обов’язки суб’єктів господарювання, зокрема щодо забезпечення утримання в належному санітарному і технічному стані об’єктів оброблення відходів та дотримання правил техніки безпеки та пожежної безпеки на них.

Згідно з статтею 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при додержанні вимог, встановлених законодавством про охорону атмосферного повітря.

Адміністративна відповідальність за порушення вимог поводження з відходами під час їх збирання, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення виникає згідно ст. 82 КУпАП у вигляді штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн до 1360 грн) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн до 1700 грн).

Користуючись нагодою, хочемо нагадати органам виконавчої влади, місцевого самоврядування та суб’єктам господарювання, які здійснюють складування та видалення твердих побутових відходів, вживати всі можливі заходи щодо недопущення загорання полігонів та сміттєзвалищ на підпорядкованих їм територіях.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці