В Миколаєві відбулося вручення посвідчень громадських інспекторів з охорони довкілля та обговорено Стратегію реформування державного екоконтролю

Сьогодні в приміщенні Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу в Миколаєві відбулося вручення посвідчень громадських інспекторів з охорони довкілля.

 

Державними інспекторами разом з науковцями в сфері екології та громадськими інспекторами з охорони довкілля проведено круглий стіл з метою аналізу та надання пропозицій щодо реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів в Україні.

 

На засіданні наголошено на тому, що реформа екоконтролю є однією з ключових реформ сьогодення, присутні ознайомлені з основною метою та стратегічними цілями реформи, яка передбачає створення нового єдиного інтегрованого органу держекоконтролю європейського зразка.

 

З початком повномасштабного вторгнення фахівці Держекоінспекції розраховують збитки, завдані довкіллю військовою агресією, що значно збільшило обсяг роботи. На одного фахівця ДЕІ Південно-Західного округу припадає значна територія для контролю, що не дає змоги вжиття всіх заходів для попередження екологічних правопорушень. Наразі у Верховній Раді України розглядають законопроєкт 3091 про реформування Держекоінспекції, що кардинально змінить підхід до екологічного контролю на території України.

 

На території Миколаївської області планують створення 35 пунктів екологічного контролю, де працюватимуть 245 інспекторів. На Одещині – 51 пункт і 357 інспекторів. Загалом в Україні буде створено 12 округів екологічного контролю, на території яких функціонуватиме 12 лабораторних центрів.

 

Результатом реалізації Стратегії очікується:

 

  • попередження шкоди довкіллю та відповідальність за його відновлення. Тобто у фокусі інспектора буде постійний моніторинг та збереження природних екосистем; 
  • забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної довкіллю, в тому числі внаслідок збройної агресії рф проти України, додержання екологічних вимог та принципів зеленого відновлення у процесі відбудови;
  • прозорість заходів контролю та відкритість інформації буде забезпечено за рахунок застосунку ЕкоЗагроза. Він буде основним інструментом роботи кожного екологічного інспектора для фото та відеофіксації правопорушень і збору доказової бази;
  •  оновлення підходів до фінансування, кадрової політики та зміцнення матеріально-технічної бази;
  • підвищення якості державного управління у сфері охорони довкілля;
  • зниження корупційних ризиків у системі державного екологічного контролю за рахунок цифровізації, технологічності і публічності тощо.

Реалізація Стратегії здійснюватиметься в два етапи: перший етап – 2024-2026 роки, другий етап – 2027-2028 роки, на кожному з яких передбачається затвердження та виконання завдань для досягнення стратегічних цілей реформи.

  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці