Сьогодні відбувся брифінг "Пожежі в екосистемах, основні причини та наслідки"

Сьогодні в кризовому центрі ГУ ДСНС України у Миколаївській області відбувся брифінг «Пожежі в екосистемах, основні причини та наслідки. Запобігання нещасним випадкам на водних об’єктах», у якому прийняла участь в.о. начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) атмосферного повітря Надія Кривцун.

На розгляд винесено низку питань про вжиття додаткових заходів щодо протидії пожежам у природних екосистемах. Присутні ознайомлені із актуальною інформацією з питань причин та наслідків пожеж в екосистемах, обговорили  серйозність їх ризиків, способи попередження та протидії цим явищам.

Найпоширенішою причиною пожеж лісів, лісової підстилки, полів з врожаєм, пожнивних залишків, сухостою є саме людський фактор: необережне поводження з вогнем або навмисні підпали.

Наслідки для довкілля від пожеж екосистем є вкрай небезпечні. До складу диму входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найбільш отруйних речовин. Такі пожежі призводять до руйнування ґрунтового покриву, загибелі ґрунтоутворюючих мікроорганізмів, вони є причиною зниження водорегулючої, ґрунтозахисної, санітарно–гігієнічної, кліматичної та протиерозійної ролі лісу в природних екосистемах, завдають величезної шкоди рослинному і тваринному світу.

Представниця інспекції акцентувала увагу на наслідки від пожеж, які були викликані обстрілами з боку країни-агресора та зазначила, що з початком повномасштабного вторгнення одним з основних напрямків діяльності екологічної інспекції є розрахунок збитків, спричинених військовою агресією.

На даний час проведено близько 160  розрахунків шкоди, завданої атмосферному повітрю Миколаївської області внаслідок збройної агресії, з них 50 розрахунків збитків саме внаслідок пожеж, що виникли в екосистемах. Загальна сума шкоди від горіння лісів, полів з врожаєм, пожнивних залишків, сухостою майже сягнула цифри у 22,5 млрд гривень. Обрахована площа пожеж від обстрілів - майже 5 тисяч гектарів. Маса неорганізованих викидів забруднюючих речовин або сумішей таких речовин в атмосферне повітря перевищила  2,7 млн тонн.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці