Екологічно свідомий та активний громадянин – запорука безпечного стану навколишнього природного середовища

Сучасний стан навколишнього природного середовища вимагає ефективної взаємодії державних органів, що здійснюють нагляд (контроль) за додержанням вимог природоохоронного законодавства, з громадськістю, активної участі останньої у виявленні та попередженні правопорушень в екологічній сфері.

В системі органів Державної екологічної інспекції України громадський екологічний контроль здійснюється, зокрема, через інститут громадських інспекторів з охорони довкілля, статус яких визначений Положенням про громадських інспекторів з охорони довкілля (затверджено наказом Мінприроди України від 27.02.2002 № 88, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20.03.2002 за № 276/6564).

Громадські інспектори з охорони довкілля мають право:

брати участь у проведенні спільно з працівниками органів Держекоінспекції рейдів та перевірок;

складати протоколи при виявленні порушень законодавства про охорону навколишнього природного середовища;

перевіряти документи    на    право   використання   об'єктів тваринного світу,  зупиняти транспортні    тому  числі  плавучі)  засоби  та  проводити  огляд  речей,  транспортних    тому числі плавучих)  засобів,  знарядь  полювання  і   рибальства,   добутої продукції та інших предметів;
 

брати участь у підготовці для  передачі  до  судових  органів матеріалів   про   відшкодування   збитків,  заподіяних  унаслідок порушення  законодавства  про  охорону  навколишнього   природного середовища, та виступати в ролі свідків та інше.

Громадськими інспекторами можуть бути громадяни України, що  досягли  18  років,  мають  досвід природоохоронної роботи та пройшли співбесіду в органах Держекоінспекції.

Призначення громадських інспекторів здійснюється відповідно до наказу Держекоінспекції України від 08.11.2012 № 215 «Про затвердження Інструкції з організації оформлення посвідчень громадських інспекторів з охорони довкілля».

Більш детальну інформацію щодо порядку призначення та організації роботи громадського інспектора з охорони довкілля можна отримати звернувшись безпосередньо до органу Державної екологічної інспекції України на відповідній території.

Долучаймося! Наше безпечне довкілля в наших руках!!!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці