З настанням осені
все частіше постає питання що робити з опалим листям та рослинними рештками на
присадибних ділянках, прибудинкових територіях.
Багато хто
активно спалює органічні рештки. Але відмовитися від цього
нині є дві причини. По-перше, уже доведено шкоду для довкілля та здоров’я
людей. По-друге, із березня 2021 року значно посилено відповідальність за
спалювання трави (листя, очерету, стерні) — введені штрафи.
Ідеальний спосіб
позбутися решток трави та листя — компостувати.
За своєю суттю
компостування є природним процесом розкладання листя, трави та інших частин
рослин за допомогою кисню і ґрунтових бактерій. При дотриманні умов компостування
в компостній ямі або ящику через 1-2 роки можна отримати готовий продукт.
Що
можна і не можна покласти у свій домашній компост
Ідеальний компост
має співвідношення вуглецевих залишків («коричневі» рештки) до азоту (зелень)
як 3:1.
Багаті вуглецем
матеріали включають: сухе листя, соломка, сіно, подрібнений папір,
картон, газета, пензлик, тирса, хвоя.
До багатих азотом
матеріалів належать: залишки їжі, скошена трава, бур’яни, шкаралупа
яєць, кавова гуща та фільтри, пакетики чаю, гній.