Морська піна, яку ми часто бачимо в прибережній зоні, формується завдяки
органічним і неорганічним речовинам, що з'являються на поверхні, утворюючи піну
завдяки бульбашкам газу. Ці речовини піднімаються з глибини та адсорбуються в
тонкому поверхневому шарі води. Рештки пігментів водоростей, що
не встигли розкластися, можуть забарвлювати піну від салатового до рожевого
кольору.
Унікальне відкриття гідробіолога Ю.П. Зайцева показало, що в цьому
поверхневому шарі існує цілий мікросвіт — так званий «гіпонейстон Зайцева». Тут
відбуваються життєво важливі процеси для багатьох видів морських організмів:
розвиток риб’ячої ікри, личинок і навіть життя специфічних безхребетних.
Морська піна містить десятки разів більше органічних і мінеральних речовин,
ніж звичайна вода, стимулюючи ріст і розвиток рослин і тварин. Однак при
потраплянні в море мийних засобів та поверхнево-активних речовин вона втрачає
свої природні властивості, необхідні для підтримання біорізноманіття.