Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 20 по 26 вересня 2019 року

 З 20 по 26 вересня 2019 року територіальними та міжрегіональними територіальними  органами Державної екологічної інспекції України проведено 946 перевірок на 380 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 801 протокол про адміністративні правопорушення. 

 Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 207 тис. гривень. 

До Державного бюджету стягнуто 217 тис. гривень. 

Відкрито 8 кримінальних проваджень.

За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 2 млн 628 тис. гривень.

Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 1 млн 643 тис. гривень. Стягнуто претензій та позовів на суму 8 млн 321 тис. гривень.

        З метою припинення негативного впливу на навколишнє природне середовище при здійсненні виробничої діяльності за позовними заявами Інспекцій у Запорізькій та Хмельницькій областях за рішенням суду обмежено (призупинено) діяльність двох суб’єктів господарювання.


Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

        Вінницька область 

Інспекцією у Вінницькій області проведено розрахунок збитків 

та пред’явлено претензію на суму 639 тис. 16 грн. Михайловецькому професійному аграрному ліцею за порубку дерев різних порід та діаметрів в кількості 112 шт. на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Михайловецький парк».



Чернівецька область

Інспекцією Карпатського округу проведено розрахунок збитків на суму 513 тис. 239 грн. за загибель водних біоресурсів, внаслідок забруднення водойми на території Дністровського водосховища в адмінмежах с. Анадоли Хотинського району на території НПП «Хотинський». Матеріали для подальшого розгляду та встановлення винних осіб передано до Хотинського ВП Кельменецького 

ВП ГУНП у Чернівецькій області. 


Найбільш резонансні події за тиждень

Запорізька область

Виявлено та ліквідовано 83 пожежі на площі 25,39 га (горіла суха трава, очерет, чагарник, лісова та хвойна підстилка), в т.ч.: 5,4 га на території    ДП «Бердянське лісове господарство»;  0,02 га на території о. Хортиця.

Оголошено карантин, у зв’язку з виявленням 24.09.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території ферми ТОВ «Лідер» у с. Веселий Гай Новомиколаївського району. Проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новомиколаївській районній державній адміністрації, затверджено план заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження АЧС на території Новомиколаївського району, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду. В неблагополучному пункті вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС.

Київська область

Виявлено та ліквідовано 122 пожежі трав’яного настилу на загальній площі 96,575 га, 6 лісових пожеж на площі 1,91 га та 9 загорань торфу на загальній площі 5,16 га, залишається горіння на площі 5,03 га.

Кіровоградська область

Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 27.08.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) в c. Миколаївка Добровеличківського району. Визначено межі загрозливої зони. Вжиті всі відповідні заходи реагування та недопущення поширення захворювання АЧС.

Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 09.09.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території приватного домогосподарства у м. Новомиргород Новомиргородського району. Розроблено заходи щодо локалізації вогнища та недопущення поширення інфекції.

Миколаївська область

        Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 16.08.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території приватного домогосподарства в м. Первомайськ, яке визначено епізоотичним вогнищем. Встановлено зону захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища. В зону захисту увійшли населені пункти м. Первомайськ (територія обмежена вул. Грушевського, мости через річки Синюху та Південний Буг, вул. Київську), частина вул. Братів Лісовців населеного пункту Грушівка Первомайського району. Встановлено зону нагляду в радіусі 5 км від зовнішніх меж зони захисту. В зону нагляду увійшли частина м. Первомайськ, с. Грушівка, с. Мигія, с. Кінецьпіль, свиногоподарства ТОВ «Бузькі пороги» Первомайського району. 

       Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 05.09.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території приватного домогосподарства у м. Нова Одеса, яке визначено епізоотичним вогнищем. Встановлено зону захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища. В зону захисту увійшли м. Нова Одеса , с. Троїцьке Новоодеського району.

      Чернівецька область

      Виявлено та ліквідовано 26 пожеж в екосистемах, а саме горіння сухої трави 25 випадків, згорання стерні – 1 випадок.                                                             

       Чернігівська область

       Виявлено та ліквідовано 40 випадків загорання сухої трави на площі  129,185 га по причині необережного поводження з вогнем невстановленими особами; 1 випадок загорання лісового настилу площею 0,3 га; 3 випадки загорання торфу на території області площею 17,9 га. Проводяться  роботи з ліквідації пожеж торфу, які сталися 10, 20, 22 вересня 2019 в Чернігівському, Сновському, Козелецькому районах загальною площею 11,85 га.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці