Фахівцям інспекції пощастило спостерігати молодого лебедя-шипуна у природному середовищі — на річці Тилігул неподалік села Добриднівка Березівського району Одеської області.
Сьогодні лебідь-шипун — звичайний гніздовий вид водно-болотних угідь України. Постійно оселятися в Україні лебеді-шипуни почали у 1970–1980-х роках. Відтоді їхня чисельність зростає.
На Одещині ці птахи оселяються на водоймах різного розміру — ставах, озерах та річках. Тилігул також став одним із місць, де їх можна зустріти у природному середовищі.
З наближенням холодів у лебедів починається період переміщень. Зазвичай вони залишають водойми пізньої осені, але можуть почати переміщатися вже у вересні, якщо стає складніше знаходити корм.
Водночас за теплої зими лебеді часто залишаються в Україні, обираючи незамерзлі ділянки річок та озер. Вони тримаються на воді до того часу, поки водойма не скується кригою, а за потреби переміщуються між водоймами в пошуках їжі.