Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 29 листопада по 05 грудня 2019 року

 З 29 листопада по 05 грудня 2019 року територіальними та міжрегіональними територіальними  органами Державної екологічної інспекції України проведено 736 перевірок на 347 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 669 протоколів про адміністративні правопорушення. 

 Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 181 тис. гривень. 

До Державного бюджету стягнуто 211 тис. гривень. 

Відкрито 3 кримінальних провадження.

За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 3 млн 727 тис. гривень.

Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 3 млн 458 тис. гривень. Стягнуто претензій та позовів на суму 1 млн 260 тис. гривень.


Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

Харківська область

Інспекцією у Харківській області проведено розрахунок збитків  та пред’явлено претензію на суму 1 млн 419 тис. 474 грн. КП «Балаклійський водоканал» за самовільне користування надрами (підземними водами). Готуються матеріали для передачі до правоохоронних органів.


        Найбільш резонансні події за тиждень

Запорізька область

 Виявлено та ліквідовано 5 пожеж на площі 1,63 га (горіла суха трава, очерет та побутове сміття).

        Київська область

  Виявлено та ліквідовано 5 пожеж трав’яного настилу на загальній площі 2,095 га та 3 загорання торфу на загальній площі 0,07 га.

        Миколаївська область

 Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 14.11.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території приватного домогосподарство у селі Троїцьке Новоодеського району, яке визначено епізоотичним вогнищем. Визначено зону захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища. В зону захисту увійшли с. Троїцьке, м. Нова Одеса Новоодеського району. Затверджено план заходів. Визначено зону нагляду в радіусі 0,3 км від зовнішніх меж зони захисту.

        Одеська область

        22.11.2019 в районі міського пляжу «Дельфін» в м. Одеса виявлено підтоплений танкер «Делфі». Спеціалістами Державної екологічної інспекції Кримсько-Чорноморського округу здійснено виїзд на місце події в район міського пляжу «Дельфін» та проведено відбір проб морських вод. За результатами інструментально-лабораторних вимірювань встановлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій по нафтопродуктах у 53 рази. Ввечері 22.11.2019 проведено додатковий відбір проб вод у місці знаходження підтопленого танкеру, за результатами лабораторних вимірювань встановлено перевищення по вмісту у воді нафтопродуктів в 157 рази. Проаналізувавши результати лабораторних досліджень Інспекція дійшла висновку, що концентрація нафтопродуктів у морській воді різко зростає. Тобто, з танкеру продовжується витік нафтопродуктів. Представниками Одеської Філії ДП «АМПУ» 23.11.2019 встановлено адсорбуючі бонові огородження. При повторному відборі проб встановлено перевищення по вмісту у воді нафтопродуктів в 36,6 рази, концентрація нафтопродуктів знизилась. За результатами відборів проб протягом 24-29.11.2019 спостерігається зниження концентрації нафтопродуктів  у воді. За результатами відборів проб протягом 30.11-04.12.2019 у відібраних пробах перевищення нормативів гранично допустимих концентрації  нафтопродуктів не виявлено. Спостереження за впливом ситуації на стан морських вод в районі події продовжується.

        Полтавська область

        Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 19.11.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території свинотоварної ферми приватного сільськогосподарського підприємства «Мрія» в с. Вечірки Пирятинського району. Територію ПСП «Мрія» оголошено загрозливою зоною.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці